Portfolio

Om een indruk te krijgen van het recente werk van Avalis kunt u hieronder een selectie bekijken van aansprekende projecten uit ons portfolio.

Lezing Cultuurlandschap Oer-IJ-regio

Lezing Cultuurlandschap Oer-IJ-regio

Voor een gevarieerd publiek van onder andere de Stichting Geopark Oer-IJ i.o. en de Werkgroep Oud-Castricum hield ik op 2 mei 2017 een lezing over het cultuurlandschap van de Oer-IJ-regio (Alkmaar-Haarlem). Aan bod kwamen de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de fysisch-geografische kenmerken en de wijze waarop deze kenmerken als basis hebben gediend voor de ligging en ontwikkelingen van waterbeheer, landbouw en infrastructuur.

Lees verder →

Cursus Cultuurlandschap van het Waddengebied

Cursus Cultuurlandschap van het Waddengebied

Voor de werelderfgoedgidsen van de Waddenvereniging verzorgde Avalis de cursus Cultuurlandschap van het Waddengebied. De nadruk bij deze cursus lag op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het gebied en de manier waarop de bewoners omgingen met de de gevarieerde omstandigheden van hun woonomgeving. Bij de praktijkopdracht ‘Historische Cartografie’ werd op basis van oude kaarten uitgebreid gediscussieerd over de dynamiek van het gebied.

Lees verder →

Cursus Lezen van het Landschap

Cursus Lezen van het Landschap

In samenwerking met journalist en landschapshistorica Ineke Noordhoff verzorgde ik de cursus Lezen van het Landschap voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. De cursus bestond uit verschillende theorie-avonden, waarin de geologie van Drenthe en de ontwikkelingen van het esdorpenlandschap tussen middeleeuwen en heden centraal stonden. De cursus werd afgesloten met een interactieve excursie in de omgeving van Gasteren, waar de deelnemer met divers kaartmateriaal op zoek gegaan zijn naar historische sporen in het landschap.

Lees verder →

Digitale verdieping bij monumenten

Digitale verdieping bij monumenten

De Gemeente Castricum was op zoek naar een manier om extra informatie aan te bieden op de informatiepanelen die bij gemeentelijke en landschappelijke monumenten geplaatst werden. Ik schreef een projectvoorstel om de panelen te voorzien van een digitale ‘laag’ die geïnteresseerden de mogelijkheid geeft uitgebreide achtergrondinformatie en historische foto’s te bekijken. Ik ontwikkelde 25 smartphonevriendelijke webpagina’s die de aanvullende informatie tonen en leverde de QR-codes die toegang geven tot deze informatie. Omdat de achtergronden en foto’s ontsloten worden met het beheersysteem Avalis EMS kan de informatie online worden bijgewerkt en is een eventuele toekomstige uitbreiding naar een smartphoneroute of koppeling met een (mobiele) website eenvoudig te realiseren. Inmiddels zijn alle panelen inclusief QR-codes geplaatst.

Lees verder →

WandelZapp

WandelZapp

De bekende wandelwebsite Wandelzoekpagina wilde wandelaars de mogelijkheid bieden routes te volgen met hun smartphone. Ik schreef een voorstel voor het ontwikkelen van een app waarmee wandelaars routes konden aanschaffen, downloaden en wandelen. In samenwerking met Wandelzoekpagina ontwierp ik de grafische vormgeving en navigatiestructuur en ontwikkelde de app voor het Android-besturingssysteem. De app toont routebeschrijvingen, een kaart met de routetrack en aanvullende wetenswaardigheden en foto’s van de wandeling. Alle route-inhoud wordt gedownload van de server van Wandelzoekpagina, de aanschaf van een wandeling vindt plaats via de Play Store. Inmiddels is de app ook voor iPhone beschikbaar.

Lees verder →

Weblog Verborgen Landschap

Weblog Verborgen Landschap

De weblog Verborgen Landschap gaat op zoek naar de geschiedenis en legenden van de meest mystieke plekken in Nederland. Ter informatie, maar vooral ter inspiratie. Een reisgids om zelf op onderzoek te gaan. Zelf de sfeer te proeven van die bijzondere plekken die Nederland rijk is en te ontdekken wat er verborgen ligt in het landschap.

Lees verder →

QR-tour Historisch Naardermeer

QR-tour Historisch Naardermeer

Natuurmonumenten had de wens om historisch film- en fotomateriaal over het natuurgebied Naardermeer centraal te ontsluiten en voor bezoekers in het veld beschikbaar te maken. Het materiaal was op dat moment verspreid over verschillende dvd’s en cd’s. In samenwerking met mijn partners Oscar Langevoord en Michel Verschoor stelde ik voor om op belangrijke historische locaties in het Naardermeergebied kleine informatiebordjes te plaatsen (InfoLabels) waar de geïnteresseerde door het scannen van de QR-code op het paneeltje toegang krijgt tot de foto’s en films. Ik ontwierp mobiele webpagina’s in de huisstijl van Natuurmonumenten, koppelde de foto’s en de audio- en videofragmenten en leverde de QR-codes die de informatie beschikbaar maken op de smartphone. Het bijzondere historische materiaal is nu voor breed publiek beschikbaar en te bekijken, precies op de locaties waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld.

Lees verder →

Belevingsplatform Avalis EMS

Belevingsplatform Avalis EMS

Voor organisaties die een bijzondere manier zoeken om informatie aan locatie te koppelen ontwikkelde ik het online belevingsplatform Avalis EMS. Met EMS kunnen verhalen, foto’s, films en geluiden ‘in het veld’ op locatie ontsloten worden voor een breed publiek. Met behulp van de smartphone komen de verhalen tot leven, bijvoorbeeld via een route-app, QR-codes, NFC-tags of Layar.

Lees verder →

Smartphoneroute Limmen

De Gemeente Castricum zocht een manier om de historische informatie uit het wandelgidsje ‘De Geestenroutes’ in Limmen op locatie beschikbaar te maken. Ik stelde een projectplan samen om een digitale route te ontwikkelen die de wandelaar niet alleen langs de route leidt, maar ook op de juiste plek historische informatie over het landschap en het dorp toont. Ik verrichtte samen met de auteur van het gidsje het veldwerk, redigeerde de teksten en foto’s zodat ze geschikt werden voor de smartphone en voegde de route toe aan het raamwerk voor route-apps InfoTour Explorer. Tijdens de wandeling krijgen geïnteresseerden nu via hun smartphone informatie over strandwallen, strandvlaktes, middeleeuwse dijken en de buurtschappen van het oude dorp. De route is te downloaden via de app InfoTour Explorer.

Lees verder →

Boek ‘Vuurtorens in Nederland’

Boek 'Vuurtorens in Nederland'

De uitgeverij Aprilis Uitgevers wilde als onderdeel van een cultuurhistorische reeks een boek ontwikkelen over de Nederlandse vuurtorens. Ik schreef een projectvoorstel voor het samenstellen van de publicatie. Ik deed historisch onderzoek, schreef de tekst en verzorgde de fotografie voor het boek. Het resultaat is een rijk geïllustreerd overzicht van de lichtbakens voor de scheeptvaart, de geschiedenis van de kustverlichting en de techniek achter de Nederlandse vuurtorens.

Lees verder →

Mobiele natuurinformatie in duingebied

Mobiele natuurinformatie in duingebied

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zocht naar een effectieve manier om bezoekers te informeren over de natuur en cultuurgeschiedenis van het duingebied en de beschikbare wandelroutes. In samenwerking met mijn partners Michel Verschoor en Oscar Langevoord stelde ik voor een mobiele informatie samen te stellen die in het gebied zelf door middel van QR-codes bekeken kon worden. Ik ontwikkelde mobiele webpagina’s in de huisstijl van Natuurmonumenten, voorzag deze van teksten en foto’s voegde kaarten toe van de wandelroutes in het Nationaal Park. Nu kan de geïnteresseerde niet alleen bijzondere achtergronden lezen over het duingebied, maar ook wandelroutes downloaden en de geluiden van de meest kenmerkende vogelgeluiden beluisteren op zijn smartphone. De QR-codes zijn op verschillende plekken in het gebied geplaatst.

Lees verder →